Khamis, 24 Julai 2014

menghadapi dan cara merawat muka yang melecur/melepuh

Assalamualaikum
hai semua
Alhamdulillah kita sudah berjaya memasuki universiti ramadhan dan insyaAllah bakal mengakhirinya tidak berapa lama lagi.
sedih bukan?

bulan yang kita nanti nantikan bakal melabuhkan tirainya.
apa apa pun, yang kita lakukan sepanjang ramadhan ini
moga moga kita bisa istiqamah dengannya.
amin, insyaAllah

oh ya oh ya
tips yang ingin Ciktom kongsikan ni bukan la sekadar sebab nak sambut syawal yang 
dah tak berapa lama lagi, tapi nak membantu gadis/remaja/wanita di luar sana 
yang mengalami masalah jerawat dan parut jerawat.
yes, perkara ni sangat menghantui perempuan lebih2 lagi yang mempunyai kulit sensitif.

kalau korang search google,
ada sesetengah yang mengesyorkan atau memberi tips untuk menggunakan 
bawang putih, kulit kayu manis, madu sebagai rawatan tradisional untuk merawat jerawat.
betol tak?

dan sebenarnyaa, petua ini sangatlah bahaya untuk mereka yg mempunyai kulit sensitif
sekali lagi diulangi
BAHAYA UTK GADIS/WANITA YG MEMILIKI KULIT SENSITIF

sifat bawang putih, kulit kayu manis dan madu itu panas dan akan membuatkan kulit sensitif tadi melecur,pedih dan melepuh ( yes, i'm the one yg dah terkena, tsk tsk )

mentally breakdown, rasa geram tengok muka yang hampir separuh melecur sebab menggunakan tips yg tidak sesuai untuk kulit muka sensitif. (maybe the tips work fr those yg memiliki kulit biasa)
tapi alhamdulillah, dalam masa 3-5 hari kulit semakin baik 
dengan menggunakan beberapa produk yg sesuai dengan kulit muka sensitif.

apa yang ciktom buat selepas mendapati kulit melecur

1. STOP menggunakan any types of facial cleanser/ pencuci muka, bedak, krim dan sebagainya
sebab ia hanya membuatkan kulit melecur tadi akan bertambah nipis dan pedih.

2. then, macam mana nak cuci muka yang berminyak tu?, 
okay ciktom amalkan pagi2, gunakan sapu tangan kecil yang bersih dan rendam kan dalam 
air suam kemudian lap kan pada muka termasuk di kawasan yang melecur tu.

3. stop tengok cermin untuk seketika dan bertenang, kalau stress lagi kita jdi putus asa nak merawat luka tu.

antara benda yang ciktom guna sepanjang 5 hari untuk merawat tempat melecur di muka tu adalah



1. lidah buaya/ aloe vera
yes, guna lidah buaya ni sangat membantu untuk mengeringkan kesan melecur tadi.
selepas lap kan air suam pd muka, terus letak kan aloe vera ni pd kawasan melecur, 
dan diingatkan memang akan ada rasa gatal2 sikit pd mulanya 
so pleaseee jangan garu/usik kawasan melecur tuu, tahan sikit, then it will be okay lepas tu :)



2. krim pelbagai guna cenkudu sureco 
okay, ni bukan saja boleh diguna sebagai ubat gigi, tapi macam2 kegunaan
antara kegunaannya:
untuk gigi sakit
ngilu gigi
sakit/bengkak pada gusi
ulser
tumit merekah
stretch mark (utk ibu mengandung )
lenguh2
jerawat/parut jerawat
ciktom beli ni di stokis area kuala kangsar rm10
alhamdulillah berkesan dan berbaloi beli
khasiat cenkudu sangat membantu mperceptkan proses penyembuhan.
yes, masa mula2 letak pd kawasan melecur tu memang akn rse pedih2, tapi lepas tu da okay :)
cara guna : sekali sehari, sapukan pd kawasan melecur/sakit biarkan semalaman 
(elok pkai pd waktu nak tido), biarkan kering sampai pagi, kemudian cuci dengan air suam je.

dan yang terakhir

krim sebamed anti pimple gel
sebenarnya krim ni function more tu kalau kita nak hilangkan bekas jerawat
yes, it work for me :)
ciktom gunakan krim ni, bila bekas melecur tu dah betul2 kering, kehitam hitaman, then letak krim ni selepas mencuci muka dengan air suam.
kesannya boleh dilihat seawal 5-6 jam selepas penggunaan 

dengan berkat kesabaran di bulan ramadhan dn bantuan dpd beberapa cara di atas
kesan melecur di muka semakin membaik dan hilang dalam masa seminggu .
ya, seminggu 
alhamdulillah :)

harap harap, tips di atas membantu mereka yg memiliki kulit muka sensitif :)

sampai di sini dulu
any comments / tips boleh share !
bye semuaaa





boleh baca bila senggang , klik follow kalau senang . terima kasih :)

117 ulasan:

  1. Nak tanya boleh ?

    BalasPadam
  2. Salam akk, sy pun skrg tgh hdapi masalah kulit muka melepuh coz of sy letak ubat gigi(menyesal sgt).. Now sy letak ekstrak aloe vera...pedihh sgt2.. Sy nk tye..sy ade beli product oxy, anti-pimple mark gel..function mcm sama dgn semamed gel akk sebut tu...can i use dat one kak...cpt x hilang eh? Sbb malu sgt nk g opiz nii..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun mcm tu. Melecur sebab letak ubat gigi. Rasa down sgt smpai malu nak kluar

      Padam
  3. wsalam, ohh yes kdg2 ubat gigi tu akan bt certain2 kulit jd melepuh..mcm sya dlu sya letak aloe vera tu dluu, and stop guna produk2, yg produk oxy tu sya penah guna, tp mgkin x ssuai dgn kulit sya, aftr 2 mggu guna, kulit jd kasar dn menggelupas, tpi yg sebamed tu i really recommended, sbb ph dia ssuai utk all skin types. tapi kn awak, after kulit sya dh agak ok, sya try produk secretleaf cuba awak survey, dia mmg natural product, ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pernah guna kayu manis, bawang putih n ubat gigi... memang menyesal x sudah sbb kulit saya melecur... sekarang dah kering sebab guna ubat anti bakteria... tapi camne nak rawat parut tu.... klu guna buah cenkudu ok x sbb takut nk guna ubat gigi nty makin teruk... n krim sebamed tu bleh bli kat mna ye harganya mahal x? Sangat risau sekarang x tahu dh nak ikhtiar dngan apa... dh la dlm 2 minggu lg nk praktikal mcm mna nk menghadap nga orang xde keyakinan diri.... jawab plisss

      Padam
    2. Salam... Saya pon sama letak ubat gigi and melecur gak😭😭kalau letak gel aloe vera ok x?? Yg gel punya... Atau kalau pakai bedak sejuk jadi x??

      Padam
  4. Salam..nak tanya...agak2 bape hari boleh sembuh parut dsbbkn bawang putih tu? Sy tepek kecik je kat muka tp tu la...kesannya dpt parut...sedih sgt....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samelah kita.. Awk dh try ke tip² ni?

      Padam
    2. Smalah sya pun kesan bwang putih..btol kaa klau tmpat pkok lidah buaya tuu muka jdi okey blik.! Jwab please.!

      Padam
    3. samalah dimuka sy tgai prt jd htam kt area tpi2 parut tuh.. hmm. nk try boh lidah buaya..

      Padam
  5. Salam kenal ...
    terima kasih ata info yang menginspirasi ini...
    oya kalau untuk tren kaos kaki wanita yang banyak diminati wanita saat ini seperti apa ya..
    mohon infonya ya..

    BalasPadam
  6. perghh, saya baru kena dengan bawang putih. ingat nak kecutkan jerawat. bangun pagi tengok merah betul area yang sapu bawang putih tu. dah tu kulit menggelembung air. makin seram terus tak nak keluar rumah T.T

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohh, saya faham mcm mna perasaan awak tu..bt sementara ni jgn usik dlu lah yg gelembung air tu, tggu smpai pecah dlu, then bru rawat..jgn sllu pegang dgn tgn tau gelembung tuu, nnt bparut

      Padam
    2. Klu guna dermatix atau bio oil ok x?

      Padam
  7. salam kenal..
    terimakasih ya atas infonya...kalau boleh tahu untuk komposisi cenkudu itu apa saja...
    dan kalau untuk pabrik kaos kaki muslimah yang bagus itu dimana ya..

    BalasPadam
  8. saya guna bwang putih untuk rawat panau. lps tu merah2 pedih.. so guna cara awak ni okay ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohh..kalau utk merawat panau, awak boleh guna lengkuas..tumbuk dgn sdikit garam..insyaAllah okayy, tpii sbb mlecur tuu..awak boleh cba cara saya nii.. :)

      Padam
    2. Saya pun sama..baru je kena slps merawat panau dgn bawang putih ni..dah melepuh muka ni ha..boleh la cuba cara sis ni..

      Padam
  9. Yg cara guna sapu tgn tu berkesan ke?
    Agak² berapa hari ?
    Please balas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy guna bawang putih untuk kecutkan jerawat.. Tp bila bngun tidur tu Hbis merah kt tmpat yg sy sapu tu.. Tu melepuh juga ke?

      Padam
    2. haii, alhamdulillah berkesan utk saya..cuma kena byk sbar, dlm seminggu jugak laa nk bg kering

      Padam
  10. mnyesal giler rsenya tepek bwg putih xpsl2 mgelembung..for d 1st time malu giler kt org smpai kk ipar tnya npe muka tuh..sdih gle..huhuu..kalo tepek nixorderm ok x?alovera xde

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tolong la jgn bubuh nixoderm..sy ni asalnye mmg kulit muka bersih gebu tp sbb lame x period sbb pregnant pas besalin then nk period naik plak jerawat...sy bubuh nixoderm yg x pnh pape jd kt muka tup2 bule plak melecur...abih muka sy skrg ni...stress gile nk menangis tgk.nk gi kedai pon malu..skrg ni tgh bubuh lidah buaya tepek muka...arap jd la elok blk...nyesal gile xtau nk ckp caner...sy mengharap kan keajaiban je skrg ni...mohon cpt la baek...nyampah tgk muka sndri ats slh sndri

      Padam
    2. ade setengah x sesuai..
      awak pakai produk Himalaya rawat balik
      n beli capsul NEEM.. insya allah pulih

      Padam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  12. rasa menyesal kerana mendengar kata kawan bahawa mengunakan ubat gigi boleh melicinkan kulit,, tetapi setelah mengunakan semalaman kulit saye menjadi hitam, merah, kering,keras dan susah untuk menghilangkan

    BalasPadam
  13. Aloe vera tu awak ltk sekali sehari atau awk ltk setiap Kali ia kering atau camne?? Sy selalu letak setiap Kali ia kering... Sbb nk cepat sembuh..skrng dia tgh mgelembung..x tau nk bt camne..

    BalasPadam
  14. Nk tnye. .gel Sebamed blh hlang kn parut htam disebabkn gelembung air ke? Byk dh cube produk hlang scar. Tp xhlang.

    BalasPadam
  15. Terima kasih ya..
    infonya menarik dan membantu..apalagi artikelnya mudah dipahami..
    oya dan kalau untuk soal kaos kaki muslimah yang sedang tren saat ini seperti apa ya...
    dan kami tunggu info terbaru lainnya...

    BalasPadam
  16. aku baru kene, perghhh mula merah pastu kulit jadi kering pastu kesan terbakar, mengelupas, bgun pgi trus g umh sblh mintk lidh buaye, pgi tu 2 kli sapu stress poit, tngh spu plk olay effect,magrib spu lgi olay effect, smpi jam 11 trus ambik air panas n sejuk, gosok muka ngn air panas bgi kulit kering tu tertanggl,plhn2 sbb pedih kn, pstu gosak plk ngn air sejuk fuuuuuu, dh sudh tu kering kan muka, tngok muka kt cermin da nmpk normal blik fuuu legee poit,ne tngh tggu proses tumbuh kulit baru je, kulit yg skrng ne mmg nipis, tpi x ad lr nmpk truk mula2 tu kering mengelupas .

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum.. semalam saye try letak ubat gigi kat jerawat.. banyak pulak tuh.. saye biar semalaman.. hrini tengok kulit dah mengelupas, melecur n melepuh.. menyesal sangat² .. kalau letak minyak gamat boleh senang ke? Produk2 tu mane nak dapat? Saye baru 13 tahun :'(

    BalasPadam

  18. Info yang menarik. Sebaik-baiknya, bahagian kulit yang melepuh itu jangan diusik dan cuba dipecahkan kerana ia boleh menyebabkan keadaan menjadi lebih melarat. Namun sekiranya luka melecur itu tidak berair dan bernanah, kita bolehlah cuba menyapukan cecair daripada pokok lidah buaya untuk mengurangkan radang dan mempercepatkan proses penyembuhan. Pengambilan Vitamin A, C, E dan zink juga sangat digalakkan. Sekiranya bahagian yang melecur itu bernanah, sebaik-baiknya dapatkan pendapat daripada doktor kerana ia mungkin memerlukan bantuan antibiotik.

    BalasPadam
  19. Thanks akak! Semalam saya letak bawang putih dekat area jerawat, terkejut sgt bangun pagi melecur dah. Sedihh..

    BalasPadam
  20. Thanks akak! Semalam saya letak bawang putih dekat area jerawat, terkejut sgt bangun pagi melecur dah. Sedihh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bnda panas ni...kulit kayu manis, bwg putih..sptutnya letak just for 5-10minute only syg2 ...klu pakai buat tido mmg bengkak ler muka.. huuhuu..

      Padam
    2. Saya pkai 2 minit pun jdi jugak :((

      Padam
  21. Thanks akak! Semalam saya letak bawang putih dekat area jerawat, terkejut sgt bangun pagi melecur dah. Sedihh..

    BalasPadam
  22. tq atas maklumat yg diberi..saya baru terkena kesan daripada bawang putih..menyesal sangat2..dua2 belag pipi melecur..sedih sangat..

    BalasPadam
  23. tq atas maklumat yg diberi..saya baru terkena kesan daripada bawang putih..menyesal sangat2..dua2 belag pipi melecur..sedih sangat..

    BalasPadam
  24. akibat smlaman tepek bawang putih kat dada ni, bangun pagi lepas mandi tengok cermin dah gelembong air,. Hmm and tngan ni gatal pulak tu pecahkan. Skrg tak tahu nak buat mcm mana. Kesan melecur 😭

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohh..klaau kt badana rasanya mungkin awak bolehh letak aloe vera tuu..anddd jgn sllu usik2 bekas mlecur tuu nnt tggal parut..harap dpt mbantu :)

      Padam
    2. Klau x gune krim cekudu tu xpe ke?sbb dh x brani nk bubuh sebarang krim skrg ni..tgh tepek daub lidah buaya je ni...konfem ke smggu pastu ok nih?risau la sy...brape lame ye nk gune daun lidah buaya tu? Mcm mane nk tau kesan melepuh / melecur tu baik? 1st time kene ni...rase2 bio oil ok x ke nk bubuh vaseline ke?nk tnye pendapat..

      Padam
  25. saya letak serbuk kayu manis dan bila 3 hari lepas tuu dia jadi teruk , saya refer ke klinik dan dia beri ubat parut dan gatal . After that gelupas tu dah hilang just tinggal parut hitam-hitam macam panau gitu . Saya x tahu nk buat mcm mna , masa gelupas tuu mmng dah ade cuba aloe vera dan alhamdulillah oke . Tapi sekarang nii tinggal parut hitam tuu T,T . Harap sangat Cik Tom balas :)

    BalasPadam
  26. Sya mngsa bwang ptih.mka jdi mlecur tmpt yg sya spu bwang ptih tuu.tapi kering daa cara nak hilangkn mlecur kat muka saya ni klau guna pkok lidah buaya mmg betul² berkesan kaa.? Jwab please . Hrap sngat cik tom blas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik Tom, saya ad dengar klau gunakan minyak tawon boleh juga menghilangkan melecur pada muka.tapi klau akibat bwng saya gunakan minyk tawon ok tak.hrap sngat² Cik Tom blas.

      Padam
    2. ohh..alhamdulillah saya guna lidah buaya tuu sgtt mbantu..saya mmg tk guna produk lainn wkt lepas mlecur tuu.psal myk tawon tu saya tak pasti..sbb takpenah guna..tpi lidah buaya tu sya sgt2 syorkann utk fasa keringkan luka mlecur tu..hrap dpt mbntu :)

      Padam
  27. Assalam. Adakah betul mak saya cakap parut kesan bwg putih tak akan hilang? Adakah awk guna krim sebamed tuu mbuatkn parut hlg?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam..insyaAllah kena consistent + sabar..sya guna alhamdulillah..hilang :)

      Padam
  28. assalamualaikum nak tanya mana nak beli sebamed anti pimple gel tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam..boleh beli di farmasi, atau kt watsons and guardian punn ada :)

      Padam
  29. akak. saya nak hilangkan jerawat juga, lepastu saya guna bawang putih kesannya terus hitam lepas cuci tadi. Ya Allah rasa nak nangis, sebab kurang dr seminggu ni majlis perkahwinan saya. menyesal saya kak. kalau saya guna aloe vera sahaja okay tak kak? :'(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Allahhh..kesiannyaaaa..insyaAllahh bolehhh..guna aloe vera..and awak boleh gunaa 1 sudu lemon+ 1 sudu madu..jadikan mask kt muka insyaAllahh baikk..btw, selamat pengantin bru in advance yee :)

      Padam
  30. salam...sye pn salah seorang mangsa bawang putih...(ckp mcm ni mcm la En. Garlic tu jahat sgt..hehe) then bangun pagi dah dapt garlic burn...saya tanya kat En.Google about how to remove garlic burn...then kebanyakan omputih punye recommend tu suruh letak madu....boleh ke?Saya dah cuba letak , so far ia tdk menambahkan lagi burn yg tersedia aada tu...(nk guna aloe vera kat blakang rumah, layu la plk...)oh yaa...lagi satu sye ada sapu minyak zaitun cuz i thinhk this kind of oil banyak manfaatnye...(^-^)that's all from me...assalamualaikum...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam...hihi,ohhyekee..setakat ni saya mmg dah tak guna garlic dah, melainkan utk masak jee hehe, and now sya amalkan guna madu+lemon dan jadikan mask untuk kurangkan jerawat n scars..its work too!

      Padam
  31. mcm mana nk hilangkan kesan terbakar kalau silap pilih produk ... :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Allah..kalau yg tu saya tak pasti laa tapi cuba guna aloe vera insyaAllah sbb dia mmg bagus utk kulit kan

      Padam
  32. akak.. kulit saya bukan melecur tpi melecet. ni semua sbb pakai krim kunyit. sedihnya saya smpai tk boleh tidur. huhu serius. sbb ahad ni dh naik sekolah.. skrg ni saya sapu aloe vera tpi bukan yg asli.. yg 99% tu punya.. akk rse berasa lama baik?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohhh..makcik saya pernah kena jugakk..dia immediately stop guna krim tu, then dia guna krim aloe vera, rasanya skrg ni dh byk jual aloe vera..sya sndri pn smpai skrg msh lg pkai aloe vera tu..brpa lama tu saya pn xdpt pastikan mcm kes saya dlu,,agak lama lah..tpi insyaAllah akan baik cuma take time:)

      Padam
    2. ohhh.. teruk x? kalau saya kulit saya memang sensitif.. kena panas je merah.. mungkin sbb tu kot.. pdhl saya sapu nipis dn sikit je.. tpi satu pipi merah.. mcm org cacat dh saya.. esok nk pgi klinik.. akk rasa boleh x klau sya pergi klinik biasa?

      Padam
  33. thanks akak,,dh bagi petuah,,sye korban bawang putih juga,,
    then selepas pak lidah buaya seminggu alhmdllh hilang cuma msih ade bekas hitamnye je,,

    BalasPadam
  34. Samalah kite...saya ni baru melecur kt pipi ingtkn nk kecutkn bisul. Sekali melecur daaaaa.. Sedihhhh..

    BalasPadam
  35. terima kasih sis atas pertua di ats.. sya mangsa korban bwang putih juga huhuhu.. sya nak tnya xper ke kalu sya pkai sunscreen di kws melecur sbb kerja saya sentiasa bertemu sang matahari huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohh alahai insyaAllah kalau bsabar sikit dn amalkan petua yg saya kongsi tu..akan sembuh, psal sunscreen tu sy x psti..sbb saya dlu aftr mlecur mmg xpkai pape lama jugak hhuhu

      Padam
  36. Allahu. Saya pun kene jugak. Sungguh la bawang putih ni. Sis, kalau guna alovera berapa lama ya luka lecur hilang?

    BalasPadam
  37. Saya trus pakai aloe vera after post komen mlm 4hb mei tu...so far smpi arini setiap ari saya still sapu aloe vera..kesan lecur dah kurang n tgl sikit jer lg bekas y hitam tu..actually lpas sapu jer aloe vera mlm tu n biarkn semlman pastu nextday bgn tdo tgk dah kering..Ms mandi kulit bks lecur tu tanggal n tgl ler kesan merah.. Now still pki aloe.. Dah masuk 14ari rsanya..

    BalasPadam
  38. Saya trus pakai aloe vera after post komen mlm 4hb mei tu...so far smpi arini setiap ari saya still sapu aloe vera..kesan lecur dah kurang n tgl sikit jer lg bekas y hitam tu..actually lpas sapu jer aloe vera mlm tu n biarkn semlman pastu nextday bgn tdo tgk dah kering..Ms mandi kulit bks lecur tu tanggal n tgl ler kesan merah.. Now still pki aloe.. Dah masuk 14ari rsanya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wahhh alhamdulillah..utk hilangkan kesan merah tuu sis boleh sapu yogurt asli pd kawasan merah2 tu..insyaAllah boleh mbantu jugak..if utk jerawat pun ssuai jugak

      Padam
  39. Assalamualaikum..
    Boleh dop kalau masa muka tengah melecur dan berair ni saya terus letak aloe vera?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasaalam, bolehh jee, aloe vera akan help utk keringkan mlecur yg berair tu, lagi kerap letak aloe vera, lagi cepat kering

      Padam
    2. Aloe vera yg jenis mcm mne ye..bolh bgi simple x

      Padam
  40. assalamualaikum sya nk tnye ny akak . muka sya mlecur akibat sya ltak bwang putih smlm:( klau sya guna madu sje bleh x akak? sbb sya xde aloe vera.. brapa lame agak nye nk ilang parut hitam

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasaalam..boleh jgak..boleh campur dgn yogurt asli utk hilangkan parut hitam. atau pun sis bleh beli krim aloe vera :) semoga cpt sembuh

      Padam
  41. Kalau guna aloe vera , berapa lama utk pulih ya?

    BalasPadam
  42. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  43. Salam..bole miss gtaw jenis product aloe Vera yg miss guna tuh..sbb sya guna product pure aloe Vera (skin relief gel.) Rasa pedih ja muka

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam, ohh saya guna aloe vera yg petik belakang rumah jee..huhu, tapi instead of aloe vera..awak boleh guna yogurt asli + oat..pakai macam mask je dlm 15-20 mnit, then bilas

      Padam
  44. Salam..bole miss gtaw jenis product aloe Vera yg miss guna tuh..sbb sya guna product pure aloe Vera (skin relief gel.) Rasa pedih ja muka

    BalasPadam
  45. assalam sya pon jd mngs si bwang putih jugaa.err streas dah dkt nk rya hm.sy ltk hr ahd n isnin. rabu tuh raya.. uhh.. lani bks mlecur dah kering... cm tgai prt mlecur jaaa... sy nk try la aloveraa. thnkz akk shree..ad try krim vtmin e dr fmsi br pkai smggu lbh tp cm xjadi ape jee. hmm xtahu nk wt cmna dah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam, ohh awak boleh guna yogurt asli + oat..pakai macam mask je dlm 15-20 mnit, then bilas insyaAllah bkesan jugak untuk hilangkan parut hitam tu :) selamat mencuba!

      Padam
  46. assalam sya pon jd mngs si bwang putih jugaa.err streas dah dkt nk rya hm.sy ltk hr ahd n isnin. rabu tuh raya.. uhh.. lani bks mlecur dah kering... cm tgai prt mlecur jaaa... sy nk try la aloveraa. thnkz akk shree..ad try krim vtmin e dr fmsi br pkai smggu lbh tp cm xjadi ape jee. hmm xtahu nk wt cmna dah.

    BalasPadam
  47. salam sis. saya penah apply kayu manis pada kulit kaki saya konon nak jadik putih laa then rase pedih sangat lepas tu saya basuh tapi dah terlambat.kulit terbakar then after several day tiap Kali mandi kulit jadik biru2 ungu macam lebam then sekarang meninggalkan kesan hitam terbakar.aduhh macam mane yes sis nak hilangkan sebab dah bertahun tak hilang2 ???

    BalasPadam
  48. Salam sis..sya jdi mgsa bwg putih..muka jdi merah melecur..tpi air melecur tu dh pecah..sekrg muka nmpk merah and ad parut..air melcur tu dh pech so muka nmpk truk sngt..ap bolh sya pkai sis utk hlng dlm msa terdekt ni?

    BalasPadam
  49. Salam sis..sya jdi mgsa bwg putih..muka jdi merah melecur..tpi air melecur tu dh pecah..sekrg muka nmpk merah and ad parut..air melcur tu dh pech so muka nmpk truk sngt..ap bolh sya pkai sis utk hlng dlm msa terdekt ni?

    BalasPadam
  50. Menyesal sngt2 pkai bwg putih..org ckp pkai bwg putih bgi hilg jerawt..padahal laen jdinyaaa...x tauu nk buat ap dah..muka dri flawles trus jdi buruk..sedh sngt..tmbh2 time nk jmpa org..plss jwb sis..nk hlng dgn cpt.

    BalasPadam
  51. Menyesal sngt2 pkai bwg putih..org ckp pkai bwg putih bgi hilg jerawt..padahal laen jdinyaaa...x tauu nk buat ap dah..muka dri flawles trus jdi buruk..sedh sngt..tmbh2 time nk jmpa org..plss jwb sis..nk hlng dgn cpt.

    BalasPadam
  52. Menyesal sngt2 pkai bwg putih..org ckp pkai bwg putih bgi hilg jerawt..padahal laen jdinyaaa...x tauu nk buat ap dah..muka dri flawles trus jdi buruk..sedh sngt..tmbh2 time nk jmpa org..plss jwb sis..nk hlng dgn cpt.

    BalasPadam
  53. hai..kenapa sy dah kat seminggu lebih tak hilang lagi ye..mngsa bwng putih jgk.. tiap2 hari kesan luka akan kering n mngelupas lpstu kehitaman kering n mngelupas balik.. help me... dh la atas hidung...benciii.. mse kene dlu sy ltk treatment skicre je.. n then sy tingglkn skincre untk bg peluang luka sembuh.. .. last2 muka burn terus.. mcm mna boleh sugfest ye sis..

    BalasPadam
  54. Haii.. saya mangsa bawang putih jugak. Muka da macam pikachu pipi merah kiri kanan. Mula2 jerawat kecik je.. pastu try sapu bwg putih semalaman.. tgk2 melepuh da.. Tapi lepas tu, terus amik kapsul manjakani, kuarkan serbuk dia, bancuh ngan air and sapu kat tempat luka.. sebab manjakani mmg bole kecutkan luka.. bila luka da kecut, mmg ada parut lagi.. terus tepek krim safi yg warna hijau tu tebal2 kat tempat parut.. pakai sebelum tidur stiap hari.. Alhamdulillah 3 hari je da kurang dan parut hampir hilang ..

    BalasPadam
  55. Nak beli madu kelulut asli sila.pm 0198737629

    BalasPadam
  56. saya baru kena and macam mana nak hilangkan dengan cepat.malu nak pergi kelas dengan muka macam ni.pleaseeeee

    BalasPadam
  57. Salam. Smlm sy pakai ubat gigi kat muka kononya nak kecutkan jerawat. Sekali bgn pagi nak cuci tersa pedih Sgt bila tgk kat cermin ya Allah melecur merah pekat kat pipi. Sedih sangat😭 nak tgok muka sendiri ponn malu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mcm mna nak hilangkn ksan mrah ni? Mnyesal guna ubat gigi

      Padam
    2. Guna madu dahulu. kalau sy pergi farmasi beli cream utk burn y minor. beli dalacin t dan vitamin c . sy juga masih baru2 kena bwg putih stress. huhu malu nk tgok muka sdiri. kt luar, sy mmg berpurdah. huhu. menyesal nya guna bawang putih . mgkin xde masa trdekat insyAllah dlm smgu da boleh nampak kesan laa. hilang sikit2. sabar byk2 ye awk. sy faham :-)

      Padam
  58. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  59. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  60. Salam akak sebamed tu beli dekat mana eh?

    BalasPadam
  61. nk hilangkn tahi lalat guna bawang putih. then tetiba kwsn berhmpirn dgn tahi lalat tu tetiba warna kecokelatan then sakit, perit, panas dll. boleh guna cara2 di atas?

    BalasPadam
  62. Salam.saya try gak bwg putih tu...then bgn pagi tgk da itam da...sedih sgtla...klu biar je x letak apa2 dia bole elok x dlm masa seminggu?Plus kulit yg tumbuh tu x de parut an?

    BalasPadam
  63. Salam akak ,saya mangsa bawang putih,kulit jadi hitam macam kena api je..skarang in says guna aloe vera tapi says ada kupas sikit sikit..boleh hilang x kesan tu DLM masa singkat?

    BalasPadam
  64. Bolehke kalau guna aloe vera gel untuk sembuhkan kulit ?

    BalasPadam
  65. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  66. sy baru kena hari ni . kesnya guna ubat gigi .malu sangat nak keluar rumah ������

    BalasPadam
  67. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  68. Sis kalau nak elokkan pakai madu je boleh tak?

    BalasPadam
  69. Cik tom kalau sebamed anti pimple tu takde tapi ada sebamed teenage apt gel masih sama ke fungsinya?? Tolong balas please saya sangat memerlukan jawapan ciktom sekarang 😭😭😭

    BalasPadam
  70. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  71. Kak lagi 2 minggu nak raya ni😢muka kita melecur pakai ubat gigi dkat skin muka..apa boleh buat ni😢guna serum tak jalan,pelembab muka pun tak jalan😢

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamakk kesiannya..okay, awak dah try guna aloe vera? boleh beli dkt farmasi, even watson, guardian also have gel aloe vera.

      Padam
  72. Hai. Saya nk tye klu guna vaseline ganti dgn aloe Vera boleh?
    Mohon jawab

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak sure la kalau vaseline, sbb tak pernah apply kt muka. but now saya rasa aloe vera dh senang dapat. kt farmasi pun ada..watson, guardian also

      Padam
  73. Assalamu'alaikum..nih kebetulan masuk laman ni tertengok pulak hari bulan die,24 Julai 2014,hari ni pon 24 Julai 2018..haha

    BalasPadam
  74. Mcm mna nak hilangkan kesan hitam kat muka akibat melecur 2? Sya beli sebamed teenage apt gel bleh ke ? Sma fungsinya x dgn anti pimple 2 ?

    BalasPadam
  75. Sedih sangat..sebab masatu nk hilangkan jerawat jadi sapu lah ubat gigi tiba2 esok kering and merah2🙁

    BalasPadam
  76. Kalau bedak sejuk sesuai tak kalau ltak dekat tempat melecur tu ...saya guna bawang putih lpstu dh bsuh esokkan haritu nk pergi skolah kawan tnye ape kat muka ,saya tgk cermin rupanya melecur ..malu pulak rase nk pergi sekolah keesokan harinya😂

    BalasPadam